IKEA i Nova Iskra promovišu život i rad u skladu s principima održivog razvoja

(Beograd, 6. oktobar )

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da Nova Iskra, co-working prostor i edukativna platforma danas počinje sa programom „ODRŽIVI KONCEPTI ZA ŽIVOT I RAD“ u kome će naredna dva meseca građani Beograda imati prilike da učestvuju u seriji interaktivnih predavanja i prezentacija od strane različitih inostranih i regionalnih stručnjaka i nauče nešto više o održivim konceptima korišćenja energije, prirodnih resursa, proizvodnje hrane i upravljanja otpadom, s posebnim fokusom na one koji mogu da poboljšaju život i rad u urbanim i ruralnim sredinama; ponude inspiraciju i uvid u dobre primere iz prakse, te podstaknu inicijative u skladu s društvenom i ekološkom odgovornošću.

IKEA je podržala ovaj program u vidu donacije proizvoda iz svog asortimana za održivi život kod kuće radi opremanja „Urbane bašte“ Nove Iskre, jedinstvenog radnog prostora i inspirativne platforme koji će služiti za eksperimentisanje, razvoj i primenu ideja koje su povezane sa održivim razvojem i zelenom ekonomijom.

Prema skorašnjem istraživanju o načinima očuvanja energije i vode, upravljanje hranom i otpadom u Beogradu, koje je za potrebe kompanije IKEA uradio GfK, oko jedne polovine građana Beograda nije upoznato sa konceptom održivosti. Među onima koji jesu, ušteda energije je najčešća praksa koju primenjuju, praćena uštedom vode. Kao glavni motiv za primenu praksi održivog razvoja, najveći broj ispitanika navodi smanjenje troškova, dok samo 3% Beograđana tvrdi da je zaštita životne sredine njihov primarni motiv. Mlađa populacija je manje zainteresovana za prakse održivog razvoja, kao što su očuvanje energije i vode, kao i kupovinu lokalno proizvedene hrane.

Istraživanje je takođe pokazalo da kao prepreke za život kod kuće u skladu s principima održivog razvoja sugrađani vide nedostatak prostora za sortiranje otpada kod kuće, manjak infrastrukturnih rešenja za reciklažu, ili jednostavno manjak vremena. Nedostatak znanja o različitim načinima za život u skladu sa principima održivog razvoja predstavlja najveću prepreku.

„U kompaniji IKEA, održiv razvoj predstavlja integralan deo našeg poslovanja. Poslujemo na odgovoran način koji ima pozitivan uticaj na okolinu i razvijamo proizvode koji su pristupačni, dok istovremeno našim kupcima omogućuju primenu principa održivog razvoja kod kuće. Radujemo se što ćemo kroz partnerstvo s Novom Iskrom podeliti svoje znanje i, nadam se, inspirisati ljude i poslovnu zajednicu da uvedu neke od primera dobre prakse“, kaže Irena Dobosz, menadžer za održivi razvoj i korporativne komunikacije za jugoistočnu Evropu.