Da li ste znali da IKEA zapravo ne dolazi u Srbiju, već se ovamo vraća?

1990-e

Početkom 1990. godine, kompanija IKEA je prepoznala razvojni potencijal u regionu i počela da se širi otvorivši prvu robnu kuću u Mađarskoj. Ubrzo nakon toga, otvorene su i robne kuće u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. Razvojni planovi kompanije u to vreme uključivali su i Jugoslaviju.

IKEA „start shop“ otvorena je u Beogradu 1990, i predstavljala je manju verziju robne kuće IKEA. Veličina radnje je bila 1.000 m2 i nudila je 650 proizvoda iz IKEA asortimana. Uprkos ograničenom asortimanu i veličini radnje, IKEA je zabeležila ogroman uspeh. Nažalost, zbog konflikata u regionu, radnja je zatvorena već 1992. godine, a obustavljeno je i dalje širenje maloprodajne mreže u regionu.

1990 – 2007.

Uprkos činjenici da su planovi za otvaranje robnih kuća obustavljeni, organizaciona jedinica IKEA Purchasing, odgovorna za uspostavljanje saradnje s lokalnim kompanijama koje proizvode IKEA asortiman, nastavila je s aktivnostima u regionu, a broj kompanija koje proizvode za kompaniju IKEA rastao je tokom ovog perioda.

2007.

IKEA je objavila planove za otvaranje robnih kuća u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

2008.

Predstavništvo kompanije IKEA za jugoistočnu Evropu, koje pokriva Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Rumuniju otvoreno je 2008, sa sedištem u Beogradu. U ovom predstavništvu trenutno radi 80 zaposlenih.

2010.

IKEA Srbija pronašla je i kupila adekvatnu parcelu za svoju prvu robnu kuću u Beogradu, na lokaciji Bubanj Potok. Parcela je proširena kupovinom dodatnog zemljišta 2014.

Maj 2015.

Na parceli je postavljen simbolični IKEA bilbord koji označava mesto buduće robne kuće.

Jun 2015.

Podnet je zahtev za izdavanje građevinske dozvole za prvu robnu kuću, a dozvola je izdata nakon samo dva dana!

April 2016.

U prisustvu visokih državnih zvanica, postavljen je kamen temeljac za prvu robnu kuću IKEA u Srbiji.