IKEA Foundation

Fondacija IKEA Foundation je osnovana 2005. godine kako bi sprovodila socijalne programe kompanije IKEA na globalnom nivou. Ono što je započelo kao borba protiv dečje radne snage u nabavnom lancu kompanije IKEA, pretvorilo se u sveobuhvatni cilj „stvaranja bolje svakodnevice za većinu dece“. Misija IKEA Foundation je da poboljša prava i životne uslove za što veći broj dece kroz sprovođenje konkretnih i trajnih promena. Naši glavni partneri su dve globalne organizacije za prava deteta – UNICEF i Save the Children.

Nastanak fondacije

Sredinom devedesetih, IKEA i mnoge druge kompanije postale su svesne raširenog problema dečje radne snage u južnoj Aziji. Tako je započela naša borba protiv dečjeg rada u našem lancu nabavke. Prvo što smo uradili bilo je sastavljanje kodeksa ponašanja u vezi s dečjim radom pod nazivom IWAY Kodeks o sprečavanju dečje radne snage u saradnji s organizacijom Save the Children. U njemu je jasno navedeno da sve preduzete mere moraju biti u najboljem interesu deteta. Imajući taj cilj na umu, IKEA je postala svesna da neće biti dovoljno samo pratiti da li se njeni dobavljači pridržavaju ovog kodeksa. Hteli smo otići korak dalje, izaći iz okvira fabrika i uticati na širu zajednicu.

Naš pristup

Fondacija IKEA Foundation pomaže deci koja žive u teškim okolnostima da ostvare pravo na zdravo i bezbedno detinjstvo, da imaju pristup kvalitetnom obrazovanju i više mogućnosti da za sebe i svoje porodice izgrade bolju budućnost.

Fondacija finansira dugoročne projekte koji se bave sprečavanjem dečjeg rada, osnaživanjem žena i devojaka, i poboljšanjem uslova života za izbeglice i njihove porodice.

Fondacija takođe sprovodi projekte podrške porodicama koje žive u blizini proizvodnih jedinica u kojima se proizvodi IKEA asortiman, i obezbeđuje podršku i nameštaj za decu koja su pogođena prirodnim katastrofama ili ugrožena ratnim konfliktima širom sveta.

Zahvaljujući posvećenosti zaposlenih u kompaniji IKEA i vernim kupcima, samo u 2015. godini, IKEA Foundation bila je u mogućnosti da finansira programe u nekim od najsiromašnijih delova sveta u iznosu od 120 miliona evra.